beats by dre cheap

Nikad nisam pročito SNIJEG od ORHANA PAMUKA

nisam pročito ni SNJEGOVE KILIMANDŽARA Ernesta Hemingwaya... mada mi se iz prvog svidja rečenica:»Svatko ima svoju pahulju«, a iz drugog zaključak jednog od recenzenta koji kaže: "Pisanje, žene i lov su odredili njegov život. U potrazi za njima putovao je svijetom od salona boemskog Pariza, španjolskih ratišta do afričkih ravnica. Sada, u sjeni velike planine i prijeteće smrti zbog gangrene, pokušava dati smisao svojim životnim neuspjesima."

Po kušavanje davanja smisla životnim neuspjesima kao i deifnisanje istih tema je o kojoj umijem često razmišljat na mnogo načina i iz mnogo različitih uglova.

Životni neuspjesi svakako mogu  imati razna ishodišta. Želit nešto pa ne postigneš= neuspjeh. Želiš nešto, postigneš al u toj borbi toliko oslabiš da više nemaš snage da staneš uz svoje želje, pa se prikloniš  sredini, okruženju, tradiciji koja kaže kako si fulo, nisi uspio = neuspjeh...

E, sad, svako ima svoju pahulju, svoj uspjeh i neuspjeh kao što svako ima svoje pamćenje o snijegu. Sarajevo vjerujem ima svoje ratne snjegove, hladnoće i tegobe a svakako i onu zajedničku sniježnu priču vezanu za Olimpijadu kad je i Centralni komitet saveza komunista potajice padao na sedždu moleći snijeg  koji je počeo padat noć uoči početka olimpijade.

Ja ovo sve pišem jer me doli, podno leđa zapuhnjuje  osjećaj snijega. Kao d aneke njegov enevidljvie pahulje prvo počnu padat po leđima  na sinsana pa se tek ond augledjau one prave, vidljive.

Imam ja i svoj snijeg! Onaj Vlašićki. Visok sto godina i isto tako dubok.  

U nejmu sam doživio ponajveće tjelesne i psiihčke napore životne. Toliko velike da sam, na kraju kad više nije bilo ništa od mene, ležeći na istom tom snijegu mislio, kako će, kad okopni nestati sve to što se desilo a iz zemlje, kao visibabe, iznići moji drugovi, braća, prijatelji koji su u istom ispustili živote.

segvdtz
http://pokusajirazmisljanja.blogger.ba
20/10/2010 10:25